Dit project is onderdeel van het programma Verkleinen Gezondheidsverschillen. Bij het streven naar verkleinen van gezondheidsverschillen is het zinvol om vooral te richten op mensen die door omstandigheden minder taalvaardig zijn. Bijvoorbeeld omdat iemand een lage opleiding heeft of Nederlands niet als moedertaal heeft.
Een van de manieren om de toegang tot zorg voor minder taalvaardige mensen te verbeteren is het ‘laaggeletterdproof’ maken van plekken waar zorg wordt geleverd. Samen met GGD Zuid Gelderland, ervaringsdeskundigen en medewerkers van Wijkgezondheidscentrum (WGC) Lindenholt is in 2021 een project gestart. In een gefaseerde aanpak wordt WGC Lindenholt 'laaggeletterdproof' gemaakt. De aanpak is naar voorbeeld van een verbetertraject dat ook al bij huisartsenpraktijken in De Schakel in de wijk Meijhorst in Nijmegen plaatsvond. Stichting Achterstandswijken Nijmegen (SAN) is medefinancier van dit project.
Waar werken we naar toe?
De ervaringen in de Schakel stonden model voor de projectaanpak in WCG Lindenholt. Aan het eind van 2022 wordt het project in Lindenholt afgerond. Vervolgens wordt er een format cq. implementatieplan opgeleverd waarmee ook andere gezondheidscentra of huisartsenpraktijken in 2023 e.v. aan de slag kunnen met een soortgelijk project.
Stand van zaken
Het project laaggeletterdheid bij WGC Lindenholt loopt tot eind 2022. Dan zal het geëvalueerd worden en leiden tot een verbetertraject. Begin 2023 zal er een uitrol zijn naar minstens nog een derde gezondheidscentrum of huisartsenpraktijk. E.e.a. is mede afhankelijk van beschikbare financiële middelen.
Handige en relevante informatie
|
|