Jaarbeeld 2024
Samen sterk
in de eerste lijn
De groenblauwe draad van 2024
We leiden u door het jaar 2024. Dat doen we met onze eigen groenblauwe draad. Welke initiatieven en plannen zijn tot uitvoer gebracht? Wat hebben we in 2024 bereikt? De rode draad: datgene waar we voor staan: samen met anderen werken aan sterke regionale huisartsenzorg in een sterke eerste lijn. Zo geven we invulling aan onze pay-off: ‘Samen sterk in de eerste lijn’.
Wat in 2024 centraal stond
Volg onze draad of klik gericht naar:
“Alleen sámen met andere zorg- en welzijnsprofessionals realiseren we goede zorg in de eerste lijn.”
- NEO Huisartsenzorg -
Ilse te Walvaart startte als nieuwe bestuurder
De eerste maanden van 2024 stond voor het bestuur in het teken van de zoektocht naar een goede bestuurder voor NEO Huisartsenzorg. Han Beekwilder, voorzitter bestuur Vereniging NEO Huisartsenzorg: “Met de komst van Ilse te Walvaart - sinds mei 2024 - ervaren we dat NEO Huisartsenzorg beter in staat is te formuleren waar de organisatie voor staat. We zien een openheid en zichtbaarheid in de communicatie. Dat weerspiegelt ook de activiteiten in 2024. Er werd duidelijker en professioneler invulling gegeven aan de ambities. En dat in gezamenlijkheid met de behoefte van de huisartsen. Wat dat betreft was 2024 een jaar waarin we met elkaar het hernieuwde fundament voor verbinding hebben gevonden.”
Ilse: “We hebben in 2024 de relaties met onze (regionale) netwerkpartners versterkt. Er is een positief sentiment ontstaan rondom de samenwerking, waarbij we slim gebruikmaken van elkaars expertise. In 2024 hebben we geïnvesteerd in de bundeling van onze krachten met onder andere het ziekenhuis CWZ, de VVT, de GGZ en gemeente Nijmegen.”
En verder in 2024: regionale zorg in het sociale domein
Aandacht voor laaggeletterdheid
Ook in 2024 bleven we aandacht houden voor de laaggeletterdheid van patiënten. Zo is een aantal folders voor op de huisartsen-spoedposten vernieuwd. Ook werden begeleidende brieven bij facturen vereenvoudigd. Met toetsing door één van onze cliëntenraadleden - die laaggeletterd is - konden we geschreven teksten makkelijk en snel omzetten naar begrijpelijke en duidelijke taal. Ook voor huisartsenpraktijken werden patiëntbrieven in eenvoudige taal beschikbaar gesteld.
Oekraïne-zorg
De gemeentelijke verantwoordelijkheid voor de ingezette zorg van Oekraïense vluchtelingen kende in 2024 een aanpassing: van crisisopvang naar structurele opvang en passende zorg. Daardoor is de samenwerking voor Oekraïnezorg tussen de gemeente Nijmegen en NEO Huisartsenzorg geïntensiveerd. Met ieder een juiste bijdrage. De gemeente pakte de rol van regisseur; NEO Huisartsenzorg zorgde voor de verdere coördinatie van de inzetbaarheid van huisartsen.
NEO-feest: safari in de zorg
In oktober van 2024 vierden we met elkaar 25 jaar regionale huisartsenzorg. Met aansprekende woorden van de Nijmeegse burgemeester Bruls. Ilse en Han benoemden de waardering en de inzet van iedereen in de regionale huisartsen(spoed)zorg. Het werd een echte beleving. We waren compleet en samen met huisartsen, medewerkers, bestuur, cliëntenraad en raad van commissarissen.
Volop in beweging met vernieuwing en regie
De zorg voor patiënten op de huisartsen-spoedposten in Boxmeer en Nijmegen werd in 2024 versterkt en verbeterd door een grote hoeveelheid aan experimenten, projecten en innovaties. We lichten er drie items uit.
Pilot Kernteam huisartsen: samen weten we meer
Het vergroten van de kennis bij huisartsen over innovaties op de huisartsen-spoedposten, samenwerkingsprojecten en het creëren van een ‘vast’ aanspreekpunt tijdens de diensten dragen bij aan de efficiency en kwaliteit van zorg. In oktober 2024 is daarom het ‘Kernteam huisartsen’ ontstaan.
Het team bestaat uit in eerste instantie uit negen huisartsen. Tijdens een ANW-dienst heeft deze huisarts gericht tijd voor vragen over of hulp bij bijvoorbeeld veranderingen in de eerstelijnszorg, aanpassingen in de samenwerkingsafspraken en protocollen en medisch inhoudelijke gesprekken met andere (SEH)-artsen en specialisten. Sinds de invoering van de pilot Kernteam huisartsen, zagen we een groei van ambassadeurschap voor deze ‘aanvoerdersrol’ en ervaren andere zorgverleners een lagere drempel om samen te werken en te overleggen.
Samen slimmere zorg leveren
In samenwerking met het CWZ ziekenhuis en het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer zijn de voorbereidingen gestart om slimmer en efficiënter met elkaar samen te werken. De overdracht van zorg voor de patiënt van huisartsenzorg naar ziekenhuiszorg of naar specialistische zorg wordt hierdoor eenvoudiger en zal minder tijd in beslag nemen. Voorbeelden hiervan zijn om waar dat mogelijk processen te ontdubbelen, met andere woorden slimmer gebruik te maken van de beschikbare informatie om tijd te besparen van zorgverleners en patiënten.
Regionale bijdrage aan landelijke campagne InEen
Tijdens de ANW-uren bellen patiënten met een zorgvraag die best kan wachten tot de volgende dag - of maandag - wanneer de eigen huisarts weer beschikbaar is. Dat geldt voor ongeveer 45% van de telefoontjes die binnenkomen op de telefooncentrale van de huisartsen-spoedposten in Nijmegen en Boxmeer. Daarom startten we samen met InEen in de maanden juni en september een landelijke campagne op social media voor de doelgroepen ‘ouders met jonge kinderen tot 4 jaar’ en ‘team-contactsporters voor volwassenen en kinderen’. De doelgroepen werden aangesproken op hun gedrag: zelf eerst online advies inwinnen. Opvallende uitkomst: de veelgestelde vragen op de campagnewebsite werd veel geraadpleegd.
Spoedzorg in cijfers
60.708 telefonische consulten
57.861 consulten op de huisartsen-spoedposten
5.115 digitale consulten
8.190 visites aan huis
49,0% van de U1 visites was gemiddeld binnen 20 minuten ter plekke
77,0% van de U1 visites was binnen 25 minuten ter plekke
92,0% van de U2 visites was binnen 60 min ter plekke
92,8% pakken we binnen 30 min. op
Online wachttijd voor een patiënt: gem. 10 min 47 sec
Online consultduur: gem. 41 min 37 sec
Telefonische contacten
123.719 totaal aantal gesprekken
De gemiddelde wachttijd voor de spoedlijn was 13 sec.
Gemiddelde beantwoording telefoon*)
< 2 min. was 41,9%
Gemiddelde beantwoording telefoon*)
< 10 min was 74,3%
*Dit betreft alle telefoonoproepen exclusief de spoedlijn.
En verder in 2024: lef hebben om het anders te doen
Sub-regionale verbinding: pilot Zorgcoördinatie
De noodzaak om patiënten met een spoed-zorgvraag de juiste triage te geven, werd ook in 2024 gevoeld. Daarom werd de pilot Zorgcoördinatie begin 2024 opgestart: een samenwerking met meerdere huisartsen-spoedposten in de regio’s Gelderland-midden en Gelderland-zuid. Met elkaar werd de spoedzorg soepel georganiseerd door gebruik te maken van elkaars capaciteiten, kennis en innovaties. De pilot werd een samenwerking op afstand, waarbij iedere huisartsen-spoedpost verantwoordelijk bleef voor het eigen werkgebied. Onderling konden andere huisartsen-spoedposten elkaar (telefonisch) laagdrempelig helpen, ontlasten en ondersteunen. Deze pilot heeft inzicht gegeven welke uitdagingen er zijn om op afstand samen te werken. De leerpunten nemen we mee in een tweede pilot in 2025.
Zorgvernieuwer van het jaar
Niet gewonnen, maar met de campagne van Coöperatie VGZ kregen we goede publiciteit vanwege de nominatie Zorgvernieuwer van het jaar. Samen met ziekenhuis CWZ Nijmegen kwamen we in aanmerking voor deze nominatie, omdat we patiënten die 's avonds en in het weekend bij de huisartsen-spoedpost in Nijmegen komen - met een mogelijke botbreuk - sneller, patiëntvriendelijker en met minder kosten kunnen helpen.
NEOnext
NEOnext: het initiatief van vier triagisten van NEO Huisartsenzorg om hun kennis en beschikbaarheid breder in te zetten dan alleen op de telefooncentrale van de huisartsen-spoedposten. In 2024 werd het voorstel gepresenteerd om een experiment op te zetten: triagisten zijn telefonisch inzetbaar voor huisartsenpraktijken in het geval er zich bijvoorbeeld roosterproblemen voordoen. We verwachten in het eerste half jaar van 2025 te starten met een testperiode bij vier huisartsenpraktijken.
Versterking organisatie eerstelijnszorg
In december 2024 kwam een artikel uit in het magazine van InEen over hoe NEO Huisartsenzorg bijdraagt aan de ‘Visie eerstelijnszorg 2030’. Daarin lezen we dat regionaal samenwerken en samenwerken in de wijk op een slimme manier georganiseerd en begeleid moet worden om samen efficiënt patiëntenzorg te leveren. In 2024 is NEO Huisartsenzorg gestart met de voorbereiding voor een plan van aanpak in 2025.
Met MTVP anders werken in de huisartsenpraktijk
Het landelijke project Meer Tijd Voor de Patiënt (MTVP) als uitkomst van het Integraal Zorgakkoord (IZA) kreeg in 2024 een vervolg. Het doel van MTVP: betere zorg voor de patiënt en meer werkplezier bij de huisarts en zijn/haar team. NEO Huisartsenzorg bleef zorgen voor ondersteuning en kennisoverdracht passend bij de huisartsenpraktijk en praktijkvoering. In 2024 stonden de thema’s ‘oplossingsgericht werken’ en ‘lean werken’ centraal.
Arbeidsmarkt: Opleiden BBL-doktersassistenten met ondersteuning
Al in 2022 zijn we gestart het met opleiden van doktersassistenten in samenwerking met ROC Nijmegen en Syntein. Het tekort aan doktersassistenten in de regio bleef ook in 2024 actueel. Dit jaar konden we het project ‘Arbeidsmarkt BBL DA’ succesvol en met mooie resultaten afronden:
- 37 studenten zijn - sinds de start van het project – met de opleiding tot doktersassistent gestart.
- 42 leerwerkplekken in de regio zijn er gerealiseerd (31 via NEO Huisartsenzorg, 11 via Syntein).
- 2 studenten zijn inmiddels afgestudeerd en hebben beiden een baan in de regio gevonden.
- 60 kandidaten hebben ons benaderd met interesse in het opleidingstraject via NEO Huisartsenzorg of Syntein.
- 20 praktijken hebben ons benaderd voor meer informatie over het beschikbaar stellen van een leerwerkplek doktersassistent in opleiding.
Patiëntgegevens
314.669 patiënten praktijken aangesloten bij NEO Huisartsen Dagzorg bv
36.977 patiënten chronische zorg
Praktijkgegevens
78 praktijken aangesloten bij NEO Huisartsen Dagzorg
met 187 huisartsen
en 111 POH-Somatiek
Regionale programma's
- Verkleinen van gezondheidsverschillen
- Regionale samenwerking
- Arbeidsmarkt
- Meer tijd voor de patiënt
Ketenpartners
- Podotherapeuten
- Diëtisten
- Optometristen
- Laboratoria
- Specialisten ziekenhuizen
- Leefstijlcoaches
Ketenzorg & ouderenzorg
Hart-vaatziekten
HVZ (hart-vaatziekten)
9.677 patiënten
182 huisartsen
78 praktijken
Astma
1.719 patiënten
85 huisartsen
35 praktijken
COPD
2.086 patiënten
177 huisartsen
75 praktijken
Hart-vaatziekten
VVR (verhoogd vasculair risico)
9.942 patiënten
133 huisartsen
51 praktijken
Diabetes
13.553 patiënten
182 huisartsen
78 praktijken
Ouderenzorg
44 ouderennetwerken
159 huisartsen met ouderenzorgmodule
71 praktijken met ouderenzorgmodule
En verder in 2024: nieuwe initiatieven gelanceerd
Start Wond Expertise Team
In juli 2024 startte het Wond Expertise Team (WET), waarbij NEO Huisartsenzorg mede-initiatiefnemer is. Het WET is een centraal team van wondexperts in de eerste lijn met een eenduidige aanmelding en werkwijze. Het WET kan de zorg voor de complexe wond volledig overnemen van de huisarts voor een bepaalde periode, een eenmalige consultatie of diagnostiek (aan huis) uitvoeren. Een standaard basis-set verbandmiddelen wordt gebruikt om 24/7 beschikbaarheid en verzekerde zorg te waarborgen.
Nonna Reco voor ouderenzorg thuis
In oktober werd Nonna Reco, het regionaal eerstelijns consultatiecentrum ouderenzorg, officieel gelanceerd. Nonna Reco bestaat uit één team van specialisten ouderengeneeskunde en gezondheidszorgpsychologen. Het team richt zich op het leveren van expertise rondom ouderen die kwetsbaar zijn en chronisch zieke mensen met een complexe zorgvraag, in de thuissituatie. Huisartsen kunnen Nonna Reco inschakelen voor (telefonische) consultatie aan huis. NEO Huisartsenzorg was betrokken bij de opstart en als 'denktank’ van dit regionale initiatief.
Palliatieve Kit in gebruik in de regio
De eerste Palliatieve Kit is in december 2024 overhandigd. Het is een zorgvuldig samengestelde box waar zorgverleners in de regio gebruik van kunnen maken. Deze speciale kit is bedoeld voor de zorg bij mensen in hun laatste levensfase. Met de kit kan er direct 24/7 passende zorg en ondersteuning worden geboden.
Veerkrachtige GGZ in de huisartsenzorg
Dit jaar bestond GGZ Zorg binnen NEO Huisartsenzorg 10 jaar. Dat hebben we gevierd met een succesvol symposium in september. Het centrale thema was ‘veerkrachtige GGZ in de huisartsenzorg’. Gastspreker Richta IJntema, psycholoog en docent aan de Universiteit Utrecht, afdeling Sociale, Gezondheids- en Organisatiepsychologie, heeft het plenaire deel verzorgd. Daarna konden de ruim 90 aanwezigen zich laten onderdompelen door kennis en ervaring van deskundigen van het GGZ-werkveld met passende workshops.
Mental Health Verbindt
Het project Mental Health Verbindt is in oktober live gegaan. Het project Mental Health Verbindt is opgestart vanuit de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van Radboud UMC samen met NEO Huisartsenzorg en Pro Persona en wordt ondersteund door gemeente Nijmegen, Buurtteams Volwassenen en Ixta Noa. Met als doel: het ontzorgen van de huisarts en POH en het coördineren van het juiste verwijsadvies voor patiënten met psychische klachten. Dat heeft geleid tot een digitaal en bemenst regionaal portaal dat professionals uit de nulde, eerste en tweede lijn verbindt.
Aangesloten Huisartsenpraktijken
Met een POH-GGZ in het Team
JEUGDIGE PATIENTEN
verwezen naar POH-Jeugd
DIGITALE CONSULTATIES
AANGEVRAAGD DOOR EEN HUISARTS OF POH-GGZ
Alle huisartsenpraktijken aangesloten bij NEO Huisartsen GGZ zorg maken gebruik van de e-health modules van KSYOS/Therapieland
En verder in 2024: inzet op mentale gezondheid
Een proefperiode: pilot CTP ging van start
In april 2024 startte de pilot van het Centraal Toeleidingspunt (CTP) in Arnhem en Nijmegen voor een duur van drie maanden. Dit betekende dat deelnemende huisartsen(praktijken) hun patiënten naar het CTP konden doorsturen bij een gewenste GGZ-behandeling. Met als doel dat het CTP een passend aanbod vindt (met de kortste wachttijd) voor cliënten binnen en/of buiten de GGZ. De geleerde lessen van 2024 krijgen in 2025 een vervolg.
Ondersteuning WijkGGZ bij ontslag ziekenhuis CWZ
Een concreet resultaat vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA), behaalden we in maart 2024. Ziekenhuis CWZ en NEO Huisartsenzorg hebben sindsdien samenwerkingsafspraken gemaakt met de WijkGGZ over de zorg voor volwassen inwoners met complexe psychische problematiek. Het herstel is gericht op de ondersteuning in de thuisomgeving. Juist om te voorkomen dat door (verslavings)problemen een nieuwe opname in CWZ of GGZ-instelling dreigt. De ondersteuning van de WijkGGZ wordt direct na het ontslag uit het ziekenhuis ingeschakeld. De huisarts wordt daarmee ontlast en toch geïnformeerd. Ook wordt bekeken welke passende oplossingen er voor een bepaalde periode ingezet kan worden tot eventuele vervolgzorg duidelijk wordt.
Scholingsplatform BREYN
In augustus kondigden we de naam van het nieuwe scholingsplatform aan: BREYN. Een gezamenlijk project van NEO Huisartsenzorg en Syntein. Daarom heeft BREYN een eigen identiteit gekregen. In 2024 werd ook aandacht besteed aan de technische ontwikkelingen die het gebruikersgemak vooropstelt. Begin 2025 kunnen we de lancering van BREYN verwachten. Alle stappen rondom inschrijving zijn eenvoudig te doorlopen en in te zien; ook na afloop van deelname aan een specifieke scholing of training.

Vereniging NEO huisartsenzorg
- 251 praktijkhoudend huisartsen
- 381 niet-praktijkhoudend huisartsen
- 111 praktijken
BESTUUR
4 huisartsleden
1 niet-huisartslid (fysiotherapeut)
Werkorganisatie NEO Huisartsenzorg
*Omzetcijfer in mei definitief
En verder in 2024: een kwalitatieve slag gemaakt
NPA-certificering gerealiseerd
In juni hebben de huisartsen-spoedposten in Boxmeer en Nijmegen het NPA-certificaat ontvangen. De kwaliteit van zorg met de juiste zorg op het juiste moment staat daarbij centraal. De externe auditor ving een aantal opvallende positieve signalen op, zoals een veilige sfeer binnen het team, de ontwikkelmogelijkheden voor triagisten, digitale innovaties en het feit dat de incidenten- en calamiteitenwerkgroep uit dezelfde personen bestaat.
De nieuwe samenstelling van de cliëntraad
In 2024 kende de cliëntenraad een wisseling in samenstelling. Er was een voorzitterswissel: Peter van Zanten was al lid van de cliëntenraad en werd voorzitter. Daarnaast is Somja Nhass als nieuw lid toegetreden. De cliëntenraad had in 2024 aandacht voor laaggeletterdheid en inclusiviteit.
NEOnet: platform voor verbinding met de praktijken
Met de beschikbaarheid van NEOnet hebben we in 2024 kunnen ervaren dat de verbinding met de huisartsenpraktijken blijvend aandacht nodig heeft. We lieten zien wat de toegevoegde waarde van dit platform is. Daarom startten we in 2024 het ‘NEOnet-adoptieplan’. Met verschillende ‘boosts’ door het jaar heen, zoals tips om het gebruikersgemak te vergroten, instructiefilmpjes, zomermailing en de komst van een nieuwsbrief met de titel WeekUpdate.
Colofon
Ook dit jaarbeeld kwam in samenwerking tot stand. Conceptontwikkeling en productie waren in handen van Indicia. Tekstredactie verzorgden Marieke van der Ree, Nicolien Bouwense en Nienke van der Heijden (a.i.), communicatieadviseurs bij NEO Huisartsenzorg. Met credits aan Parijs ontwerp en communicatie voor de huisstijlbasis.